Otto i Tryllemannens villskog

Tryllemannen av Bjørn IngvaldsenTryllemannen
Gyldendal, 2014

Otto samler flasker og kjøper godteri og boller. Han skaffer seg ting på sin måte, mens mora er mest opptatt av at Otto ikke finner på noe tull. Han er i skogen og det er der han treffer Tryllemannen. Tryllemannen med sine trylletriks og godteri. Tryllemannen som liker myke mager…

Dette er en vond bok om omsorgsvikt og seksuelle overgrep. Otto er et lett bytte. Han søker etter noen som bryr seg om han. Hjemme har han en alenemor som kun er opptatt av at Otto ikke lager vansker for henne. Ellers fester hun mye og har ikke tid til Otto og hans vel. Mora har hatt flere kjærester gjennom Ottos oppvekst, mens faren er ikke-eksisterende.

Jeg ble både trist og sint av boka. Sint på mora og de voksne rundt som ikke brydde seg om Otto. Trist fordi Otto var så ensom og alene. Sint på Tryllemannen. Trist fordi slutten ikke øyner håp for Otto. Dette er en viktig bok, for det er mange Ottoer der ute. Man skal ikke tie seksuelle overgrep eller omsorgssvikt i hjel.

En ting jeg hang meg litt oppi var hvordan Tryllemannen blir beskrevet. Han bor i skogen, i en hule. Jeg har ikke hørt om noen Tryllemenn som bor i en hule. Det blir litt overtydelig hvor usosial denne mannen er. Tryllemenn (og -kvinner) bor midt i blant oss, ikke i skogen. Men nok om det, for ellers er boka god.

Minner meg om Sangen om en brukket nese av Arne Svingen som også handler om omsorgssvikt, men som har en mer positiv tone og slutt.

En ting jeg savner i slike bøker, er en side bakerst med informasjon om viktige nettsider og kontaktsteder. Det kan være at leserne blir nysgjerrige. Det er også dessverre mange som er utsatt for tryllemenn eller omsorgssvikt. Ved å gi leserne litt informasjon, så kan man hjelpe noen.

Ung.no har en egen side om overgrep. Du kan få svar på det du måtte lure på der.

Published in: on 8. mai 2014 at 21:00  Comments (1)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://tulleruska.wordpress.com/2014/05/08/otto-i-tryllemannens-villskog/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLegg igjen en kommentar

  1. […] Tryllemannen av Bjørn Ingvaldsen (2014) […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: