Mer alternativ Norgeshistorie

1957 : en roman om det som kunne ha skjedd av Jon Ewo1957

Cappelen Damm, 2014

16 år gamle Monika er vokst opp i en gjennomnazifisert Norge. Hun har vokst opp med plikten og plikten sier at hun skal gifte seg med SS-kadetten Erik. Men så møter hun Hans som tilhører fienden. Hans som ikke skjønner hvor mye Monikas kjære onkel Heinrich bryr seg om Norge. For onkelen vil da ikke lyve? Monika begynner å tvile på hva som er sant…

Jeg likte godt den første boka 1920. Som bok 1, så tok det også litt tid med denne boka, før den tok tak i meg. Historien tar seg veldig opp mot slutten. Denne alternative historien er like skremmende som for meg som første bok var. Dette er en verden jeg er glad jeg ikke lever i.

Kjærlighetshistorien her er litt hastig og kunstig. Hvor fort kan man gå fra null til hundre? Jeg har mer tro på kjærlighetshistorien Erik står for enn den Monika innleder, selv om replikkene mellom Erik og kjæresten er noe stive og merkelig konstruerte. Men det fascinerende her er den alternative historie og hvordan Monika sliter med forstå hvilken sannhet som er nærmest den store sannheten.

Historien har også et dødsfall på slutten som tok meg på senga. Jeg felte faktisk en tåre for denne personen, for det var så sårt.

Alt i alt en bra bok med en guffen, alternativ historie. En historie som ikke er så alternativ for en del mennesker som bor andre steder i vår verden. Det gjør fortellingen enda litt fælere på et vis, fordi det er folk som lever i Monikas verden.

The URI to TrackBack this entry is: https://tulleruska.wordpress.com/2015/11/06/mer-alternativ-norgeshistorie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLegg igjen en kommentar

  1. […] Nysgjerrig på de første bøkene? Mer om bok 1 og bok 2. […]

  2. Flott omtale som fikk meg til å ville se nærmere på disse bøkene. Må en lese 1920 først? Det er noe creepy ved historier som speiler virkeligheten, og sånn som den kunne vært/er, andre steder.

    • Må ikke lese dem i rekkefølge. De er frittstående. De er spennende og ubehagelige tankeeksperiment.


Legg igjen en kommentar