#Kampklar?

#Kampklar av Nina Rossing 
Vigmostad & Bjørke, 2019 

17 år gamle Anja er fotballdommer. Under en U19-kamp, må hun gi en storspiller rødt kort. Allerede rett etter kampen får hun slengt etter seg at “Du skal voldtas”. Men ting blir mye verre med netthets og trusler. Blant annet flommes Instaen over av fotomanipulerte pornobilder med “Anja” i hovedrollen fra ulike fake kontoer. Anja får også stygge kommentarer som: Ugly fittehore, dommerbitch, fittedommer. Disse er de “snillere” kommentarene. Men det verste skjer når ting ser ut til å ha roet seg litt. Da blir det brutalt alvor. 

Denne hetsen og alle truslene kunne knekke hvem som helst, men Anja er sterk. Og når hun ikke er så sterk, har hun gode venninner og familie som er der for henne. De støtter og fortsetter kampen mot fotballkretsens manglende evne til å ta tak i problemene og ikke minst kampen mot alle idiotene som synes det er greit å hetse noen på denne måten. Jeg elsker venninnene til Anja og jeg skulle ønske alle som opplevde slik hets som Anja hadde slike venner. Virkeligheten er dessverre ikke alltid sånn, men det stopper ikke meg fra å ønske dette av hele mitt hjerte. 

Dette er en sterk og smertefull bok. Den viser hvordan kjønnsroller fortsatt er veldig innkjørte. Hvordan folk kan finne på å skrive/si de jævligste ting basert på kjønnet ditt. Den viser også håp. Ofte har slike bøker en hovedperson som står altfor mye alene. Jeg ble derfor så glad for at Anja hadde trygge, gode venner og familie.  

Jeg leser mange bøker i løpet av ett år (lest i 2020). Ikke alle bøkene henger godt nok igjen, men denne kommer til å bli hos meg. Det var en bok som fikk meg til å banne og lyst til å slå idioter, trøste og oppmuntre, klemme og takke. Den engasjerte meg virkelig mye. Den gjorde meg også trist, fordi vi faktisk ikke har kommet så langt. Hetsen har bare blitt mer digital enn i min ungdom. Jeg husker da lillebroren min spilte fotball og hvordan enkelte foreldre kunne finne på å oppføre seg på kamp (vi snakker om foreldre av barn på rundt 10 år). Og enkelte av barna oppførte seg slik på banen som foreldrene gjorde på sidelinjen. Husker jeg tenkte den gangen at jeg var glad jeg ikke var dommeren. 

Published in: on 8. januar 2021 at 21:09  Comments (1)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://tulleruska.wordpress.com/2021/01/08/kampklar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLegg igjen en kommentar

  1. […] likte ikke boka like godt som Rossings tidligere bok #kampklar, men det hjalp å få oppleve fortellingen gjennom både Thea og Amund. Jeg hadde ikke orka Thea […]


Legg igjen en kommentar