Til verdens ende : Krydderets verdenshistorie av Thomas Reinertsen Berg
Press, 2021
Krydder – fascinerende, tiltrekkende og lukseriøst. En av verdenshistoriens viktigste handelsvare som har ført til utforskningstrang og handelskunnskap, matglede og status, kart- og båtbyggerkunst, krig og fordervelse. I dag er krydder hverdagslig, men slik var det ikke alltid.
Dette er en fascinerende og svært detaljert bok om krydderets eksotiske påvirkningskraft på den europeiske verden (og den europeiske verdens nysgjerrige og brutale påvirkning på kryddernes hjemland).
Jeg ble tidvis sliten av å lese boka på grunn av hvor grundig den var, men det var også det som fascinerte. Samtidig så skammet jeg meg over menneskenes fremferd. Det var mange som mistet hodet (bokstavelig talt) helt på grunn av krydder (og andre luksusvarer). Mye grusomheter som ble gjennomført. Det gjorde vondt å lese om stormannsgalskap og krig, maktmisbruk og drap.
Denne boka krevde en del av meg som leser, men er på merkelig vis verdt tiden min. Og jeg fikk lyst til å være mer krydderkreativ i matlagingen min.
Mange illustrasjoner krydrer boka også.
Legg igjen en kommentar