Sidespor – Khirbet Khizah

Khirbet Khizah av S. Yizhar9788203371721.png
Aschehoug, 2011

Palestina, 1948. En gruppe soldater kjeder seg. De er med på å rydde unna arabiske landsbybeboere, men det er for lite action for dem. Disse menneskene er ikke verdt noe…

En kortroman med tankevekkende innhold. Reutgitt som en del av Sidespor-serien.

Jeg ble kvalm av denne boka. Både fordi den er brutal i sin framferd og at den fortsatt er så aktuell. De israelske soldatenes syn på araberne er forferdelig og slikt syn kjenner vi igjen i dagens samfunn flere steder i verden.

Boka er sanselig skrevet. Vi kjenner luktene og lydene, og vi kjenner på nummenheten og hatet. Vi kjenner på redselen og desperasjonen til de fordrevne. En slik liten bok, men med kraftfullt innhold. Det var en lettelse å bli ferdig med boka, for så å oppdage at den forsvinner ikke så lett.

Dette er også en bok som får en til å møte seg selv litt i døra. Har jeg noen av de samme tankene om grupperinger som disse soldatene har? Hvor lett kan man bli nummen for andres smerter?

Setningene er til tider ganske lange og innviklet og krever en del av leseren. Man må være «til stede» hele tiden, noe som er litt slitsomt. På grunn av tematikken og skrivestilen, passer boka best i små porsjoner.

En sterk, liten bok som blir hengende igjen lenge etter at du har lest siste side.

Published in: on 30. desember 2016 at 05:16  Legg igjen en kommentar  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://tulleruska.wordpress.com/2016/12/30/sidespor-khirbet-khizah/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar