Kampene – Om bautaen Kim Friele

Kampene : et portrett av Kim Friele av Ola Henmo
Cappelen, Damm, 2015

Karen-Christine «Kim» Friele kom fra en trygg oppvekst i det bergenske borgerskapet. Hun hadde en ukuelig stahet og viljestyrke, og dette var hennes viktigste verktøy i kampen for homofiles rettigheter i Norge. På 1960-tallet kastet hun seg inn i kampen. Noen synes nok at hun var særdeles kravstor og pågående i rettighetskampen, men hun fikk da også utrettet store fremskritt. Å få avkriminalisert homofili og fjernet homofili som psykiatrisk diagnose, krever pågående kravstorhet. 

Dette er en engasjerende historie om bautaen innenfor homofiles rettighetsarbeid. Om uenigheter og motgang, kamper og seirer, og selvsagt om kjærlighet og frihet. Kim Friele inspirerer stort med sin enorme viljestyrke, ukuelighet og engasjement.

Jeg liker hvordan Ola Henmo skriver på. Han skriver varmt og engasjerende om Kim Friele, både som person og kampmaskin. Han glorifiserer henne ikke, selv om dette er en hyllest til en sterk dame som har gjort mye for mange.

Kim Friele døde 22. November 2021 og ble begravet på statens bekostning. Denne æresbevisningen gis til personer som har gjort en stor innsats i det nasjonales tjeneste. Etter 2. verdenskrig er det 69 personer som har blitt begravet på statens bekostning (ifølge Wikipedia). Kun syv av disse er kvinner. Så Kim Friele er en del av en særdeles eksklusiv gjeng damer. 

The URI to TrackBack this entry is: https://tulleruska.wordpress.com/2022/02/10/kampene-om-bautaen-kim-friele/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: