Prestens hemmelighet

Prestens hemmelighet : De ukjente historiene fra aids-epidemien i Norge av Pål Vegard Hagesæther 
Spartacus, 2023  

Det første personen i Norge som døde av aids var i 1983. Fra da til 2008 ble det registrert ca 630 aids-dødsfall. I 2008 sluttet de å registrere dødsfall på grunn av aids og med gode medisiner er sjansen for et langt og fint liv store. Hiv/aids ble kalt homopesten, da den først dukket opp som et klaustrofobisk monster, men det var ikke bare menn som hadde sex med menn som fikk sykdommen. Det er mange som døde, men heldigvis i dag har man bedre medisiner slik at de aller fleste kan leve normalt. Men det har vært tøffe, intense tider og mange har kjempet for et verdig liv. 

Vi mennesker er redd for det ukjente og da hiv/aids dukket opp, reagerte samfunn og folk med redsel og fordømming. Fordømming av de som i manges øyne ikke levde riktig. Men etter hvert viste det jo seg at det var ikke bare homofile menn som kunne få hiv/aids.  

Dette er tøffe historier om utrolig sterke personer som selvvalgt eller tvungent sto frem i medielyset. Jeg blir trist av å lese om hvordan folk behandles av besserwissere. Dette er en godt skrevet bok man blir klokere av! 

Jeg er forresten veldig glad for at den medisinske forskningen har kommet så langt, at vi i dag har relativt gode medisiner. Vi har til og med fått hiv-forebyggende behandling (PrEP) som er et stort fremskritt, men som har blitt kritisert av flere (litt som p-pilla fikk gjennomgå i sin tid – for tenk hvor promiskuøse de kommer til å bli!). 

PS. Hiv/aids ankom Norge faktisk tidligere enn 1980-tallet. Mer om dette kan du lese om i Virus på reisefot av Eystein Hellstrøm Hoddevik.

Reklame

The URI to TrackBack this entry is: https://tulleruska.wordpress.com/2023/05/23/prestens-hemmelighet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: